„Szerzetesek nélkül szegényebb lenne a világ”

 

XVI. Benedek február 2-án este fél 6-kor vesperást vezetett a Megszentelt Élet XIV. Világnapja alkalmából a Szent Péter-bazilikában, számos szerzetes és szerzetesnő részvételével. Beszédében a Szentatya a szerzetesek jelenlétének jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerzetesek jelenléte „értékes ajándék az egyház és a világ számára” – mondta a Szentatya az ünnepi vesperásra összegyűlt többezer közösségi tag előtt. Köszönetet mondott a szerzeteseknek odaadó szolgálatukért. Külön megemlékezett az idős és beteg rendtagokról és azokról, akik megfáradtak és mindazokért, akik „nehézségekkel küzdenek apostoli tevékenységük során”.
A hatékonyság felszínes kérdésétől eltávolodva a szerzetesi élet az ingyenesség és a Krisztus szeretetének jele a világban – hangsúlyozta XVI. Benedek pápa.  Különösen egy olyan világban nagyon fontos a jelenlétük, melyet az a veszély fenyeget, hogy belefullad a kapkodás és a haszonelvűség jellemezte gondolkodásmód kényszerítő hatásába. Az Istennek szentelt élet ezzel szemben az istenszeretet és a teljes önátadás jele – tette hozzá a Szentatya.
 

 

Sajat címkek: