Együtt a család!

Együtt a család!Vidám, tartalmas együttlétre és kikapcsolódásra hívták a családokat május 31-én a Csíkszeredai Caritas Családsegítô Szolgálata és a csíksomlyói ferences rendi szerzetesek a kegytemplom udvarára. A Gyulafehérvári Caritas a 2008-as évet a család évének hirdette meg. Ennek kapcsán született ez a kezdeményezés, amelynek köszönhetôen a családok a különbözô foglalkozások által jobban összekovácsolódtak, újra felfedezhették egymás értékeit, erôsödött összetartozás-tudatuk.

A napot az Árvácska együttes koncertje indította, a mozgékonyabb gyerekek táncra is perdültek, a kézműves foglalkozások során pedig szintén gyerekdalok zengték be a teret. A programon közel száz személy vett részt, köztük hatvanöt gyerek.
Sok érdekesség várta az érdeklődőket az előkészített standokon. A batikolás művészetére Anis óvó néni tanította meg, főleg a lányokat és anyukákat, de az apukák sem maradtak ki. Az agyagozásnál érdekes figurák születtek, sünik, krokodilok, gyertyatartók. Mindenki nagyon belemerült a munkába, apa a fiával, anyuka a lányával, egymást segítve vagy versenyezve igyekeztek minden standhoz elérni. A gipszfigurák festésénél is nagy volt a tolongás: különböző gyertyatartókat és figurákat lehetett kiszínezni Réka irányításával.
Az emléklapok, képeslapok készítése is nagyon látványos munkának bizonyult, termésmagokat és különböző színes papírokat variálva, virágok is születtek ezen a standon. Egymást is megajándékozhatták. Az elkészített tárgyakat, kendőket, figurákat mindenki hazavihette, a családot közös munkája emlékeztetheti majd erre a napra.
Együtt a család!Ebédszünetben a ferencesek kürtőskaláccsal kínálták meg a résztvevőket. A program második részében vetélkedők zajlottak, a nap csúcspontjaként pedig a ferencesek bemutatták a családi papucs használatát. Két nagy fapapucsról volt szó, egy három- és egy négyszemélyesről. Nehéz volt a családnak egy lábbeliben egyszerre lépni, összhangban mozogni, ennek ellenére valamennyien ügyesen feltalálták magukat. Jól mulattak azon, ahogyan a papucsban lépegettek, vagy esetleg kidőltek. Gyerekjátékokkal, énekléssel folytatódott a nap, majd a szervezők minden résztvevőnek emléklapot adtak át. A legifjabbak édességet és ajándékcsomagot kaptak a Caritastól a gyereknap alkalmából. A nap záró momentuma a szentmise volt, amelyen gyerekek és szülők közösen adtak hálát ezért a napért, imádkoztak a családok egységéért és békéjéért. Hálásak vagyunk a Jóistennek, hogy ilyen szép időt adott erre a napra, hogy felszabadulva és örömben tölthette el együtt a család. Köszönetet mondunk támogatóinknak, a Vitos Kerámiának, amely agyaggal és ajándéktárgyakkal támogatta rendezvényünket, a Benignitas Alapítványnak, hogy biztosította a batikoláshoz szükséges anyagokat, valamint az Árvácska együttesnek, amelynek tagjai önzetlenül énekeltek és vidámabbá tették a napot. Külön köszönjük a kézműves foglalkozások vezetőinek: Molnár Annának, Bartis Áginak, Lőrincz Rékának, Simó Terinek, Sipos Violának és András Gyöngyinek, akik önkéntesen vállalták ezt a feladatot, továbbá a ferences szerzeteseknek, hogy partnerek lehettünk. Reméljük, lesz folytatása ennek a kezdeményezésnek.

Rétyi Julianna
Bíró Katalin

Forrás: Csíki Hírlap

Sajat címkek: