Új ferences püspök Mexikóban

Száztízre emelkedett a ferences püspökök száma. A rend legfiatalabb püspöke a mexikói születésű José de Jesus Gonzalez Hernández, akit a pápa a Jesús María Területi Prelatúra prelátus püspökévé nevezett ki.

Az új püspök 1964-ben karácsony napján született, a jeruzsálemi Nemzetközi Ferences Szemináriumban végezte a teológiát, 1992-ben tette le örökfogadalmát, és 1994-ben szintén Jeruzsálemben szentelték pappá. Egyik testvére is ferences szerzetes.

1994 és 2000 között Mexikóban volt missziós lelkipásztor és egy indián gyermekek számára fenntartott iskola igazgatója. 2000-től külföldön szolgált. A jubileumi szentévben a Szentföldön volt gyóntató és zarándokvezető, majd három évig Svédországban a spanyol ajkúak plébánosa, utána a brüsszeli nemzetközi ferences közösség tagjaként afrikai missziós kiképzésben részesült. 2005-től mostanáig Mozambikban volt misszionárius, Inhambane város székesegyházának plébánosa.

Az indiánok lakta hegyvidéki Jesús María Területi Prelatúrát XXIII. János pápa alapította 1962-ben és azóta mindig ferences szerzetes vezeti. A 25 ezer négyzetkilométernyi kiterjedésű részegyház össznépessége 146 ezer, akik közül 134 ezer a katolikus. A papok száma 27, közülük 17 ferences, 10 világi.

A területi prelatúra egyházjogi kategória, Isten népének olyan területileg körülhatárolt részét jelenti, amely különleges, általában missziós körülmények között működik. Az élére kinevezett prelátusnak a megyéspüspökhöz hasonló jogai vannak. A területi prelatúra az egyházmegyéhez, a területi apátsághoz, az apostoli vikariátushoz, az apostoli prefektúrához és az állandó jelleggel létesített apostoli kormányzósághoz hasonlóan részegyháznak minősül.

A világ száztíz ferences főpásztora közül három magyar: Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergomi érsek, Majnek Antal munkácsi püspök, valamint Zserdin Antal Gellért perui püspök.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír


 

Sajat címkek: