Hazatért a Csíksomlyói Passió

 

A XVIII. századi nagypénteki misztériumjátékot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának színtársulata mutatta be a csíksomlyói kegytemplomban.

 

 


A piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat olyan előadást vitt Csíksomlyóra, amelyet a ferences kegyhely szerzetesei 1721 és 1785 között írt iskoladrámáiból állítottak össze.

„Itt kutatták ezeket a szövegeket, itt fedezték föl. És köszönet, és hála érte nekik, hogy fölfedezték, hazahozták és megmutatták a mi számunkra. Számunkra is kinccsé tették” – hangsúlyozta Laczkó Anaklét ferences szerzetes.

 

 

„Sokkal nagyobb súlya volt, mint idáig bármikor, amikor előadtuk ezt a darabot, mert ez a szülőhelye ennek a darabnak” – véli Nagy Zoltán János főszereplő.
A nagypénteki passiójáték Krisztus szenvedéstörténetét mutatja be.
„Nemcsak a ferenceseknek, hanem az erdélyi és az egész magyar művelődés- és lelkiség-történetnek egy páratlan eredménye és páratlan kincsestára a csíksomlyói drámagyűjtemény, ami több mint 100 darab iskoladrámát foglal magába” – mondja Medgyesy-Schmikli Norbert, a színtársulat-vezetője.
A kutatók szerint Európában aligha van a csíksomlyói misztériumjátékokhoz hasonló hagyomány. A paptanárok minden évben más-más szöveget írtak, és abban az egyszerű emberek hétköznapi gondjai is megjelentek.

Duna TV
Fotók: Csúcs Mária
forrás: Erdely.ma
 
 

 

Sajat címkek: